Mari Chordà...i moltes altres coses.
Exposicions i Activitats
Del 5 de juliol de 2024 al 12 de gener de 2025
Mari Chordà... i moltes altres coses presenta la vida i l’obra de Mari Chordà (Amposta, 1942), dos aspectes indissociables. No es pot abordar la trajectòria d’aquesta artista només des de la seva obra, que inclou dibuix, instal·lació, escultura entesa des de la mobilitat, fotografia, poemes i objectes en els quals intervé l’aspecte lúdic; tot això va estretament lligat a un compromís personal amb el feminisme, amb la lluita per donar visibilitat a la dona i reclamar els seus drets, i amb l’activisme.
L’exposició pren el títol del seu primer llibre de poemes, que es va presentar a les Jornades Catalanes l’any 1976, i al qual seguirien Quadern del cos i l’aigua, Locomotora infidel del passat, Umbilicals, i el més recent, No com un so. El seu treball artístic, iniciat amb la pintura i molt vinculat a l’escriptura poètica, tracta qüestions sobre el cos, l’embaràs i la maternitat, l’expressió de la sexualitat i els fluids corporals, com a reacció a una societat opressiva que es centrava en l’ocultació d’aquests temes i en el pudor.

L’any 1968 va inaugurar La Llar a Amposta, un local obert a l’acció cultural i la reivindicació social. Va formar part del grup de dones que, el 1977, van crear el Bar-Biblioteca La Sal a Barcelona, un espai lúdic i cultural per a dones, d’escolta i de suport, que va donar lloc a les Edicions de La Sal. Aquesta editorial va fer una feina extraordinària publicant obres d’escriptores en diverses col·leccions, des de les clàssiques catalanes fins a títols imprescindibles de la narrativa, l’assaig o la poesia actual. Sense oblidar les Agendes de les Dones, aparegudes des del 1978 fins al 1990, i posteriorment publicades per Les Pumes entre el 1996 i el 2002. Un esforç que va capgirar les nocions arquetípiques que han conformat i encara conformen els valors de la nostra societat.

Tot el seu treball i tota la seva activitat s’adrecen a transformar la mirada i apel·lar a l’acció per promoure el reconeixement de les dones artistes. En la seva obra és fonamental transmetre i compartir el plaer, que entén com un element revolucionari i polièdric. El plaer, el joc, la reflexió i l’acció son aspectes que combina com a formes d’impacte per reivindicar la cultura, el territori i les arrels, el paper de les dones en la societat.
MUSEUS